x
Відправити заявку

Промислова дверна фурнітура: основні види та поради щодо вибору

06.07.2023

Зміст

Призначення промислової дверної фурнітури

Основні види дверної фурнітури 

    Ручки 

    Замки та системи замикання

    Петлі

    Дотягувачі дверні

    Ущільнювачі

Фактори, що впливають на вибір дверної фурнітури

    Якість матеріалів

    Стиль і дизайн

    Ступінь безпеки

Практичні поради щодо вибору дверної фурнітури в промисловості

    Вивчення вимог до дверей

    Врахування функціональності

    Бюджет і доступність

Популярні запитання щодо встановлення та обслуговування фурнітури

    Як правильно виконати монтаж фурнітури для дверей?

    У чому полягає регулярне обслуговування дверної фурнітури?

Призначення промислової дверної фурнітури

Промислова дверна фурнітура - це низка допоміжних елементів і комплектуючих, що монтуються на дверях промислових меблів і на обладнанні. Основне призначення цих виробів - забезпечити безпечну та ефективну роботу дверей у виробничому середовищі. 


Промислова фурнітура для дверей 

На відміну від звичайної, або побутової дверної фурнітури, такі вироби мають відповідати жорстким умовам експлуатації в промисловості. Тому вони мають підвищену міцність, довговічність, стійкість до агресивних середовищ, атмосферних явищ тощо. 

Основні види дверної фурнітури

Для потреб промисловості випускаються такі види дверної фурнітури: петлі, ручки, замки, ущільнювачі, аксесуари тощо. Зупинимося на них докладніше. 

Ручки 

Промислові ручки призначені для комфортного і надійного відкривання і закривання дверей. На ринку широко представлені різноманітні види цієї продукції: 


Промислові ручки 

Ці вироби встановлюються на промислових шафах, у холодильниках, на автоматичних дверях, дверях складів, технічних люках. Ручки найбільш помітні порівняно з іншими виробами, тому важливо, щоб вони гармонійно виглядали в інтер'єрі. 

Замки та системи замикання

Замки належать до запірних елементів дверної промислової фурнітури і забезпечують збереження матеріалів, документів, продукції. 

Конструктивне рішення таких виробів різноманітне: це механізми кулачкового типу; замикання за допомогою повороту ригеля різної конфігурації (прямого або з вигином), з використанням механізмів тяги і без них; з набірним кодом; з безконтактним електронним доступом; замикання за допомогою універсального ключа тощо.  

Серед промислових замків розрізняють такі види: 

Замки промислові

Ці товари встановлюються на металевих шафах, комірках, локерах, ящиках. Широко застосовуються в електротехнічній промисловості, енергетиці, телекомунікаційних корпусах. 

Петлі

Петлі, чи завіси, належать до конструктивних елементів, які утримують двері у вертикальному або горизонтальному положенні та дають змогу їх відчиняти й зачиняти. 

Залежно від вимог завіси можуть відрізнятися: вони виготовляються з металу або пластику, мають закріплений або розбірний вигляд, монтуються на вбудованих або зовнішніх гвинтах чи бувають приварними, мають різні габарити.

На промисловому ринку зустрічаються дверні петлі таких видів:

  • листові (або накладні, карткові), 
  • приховані (потаємні),  
  • кутові, 
  • бічні. 


Промислові петлі

Такі вироби встановлюють на шафи управління, установки для вентиляції, низьковольтну і високовольтну апаратуру. 

Дотягувачі дверні 

Дотягувачі, чи доводчики, дверні забезпечують контрольоване і плавне закриття дверей. Дотягувач підбирають насамперед залежно від ваги дверного полотна, на яке він буде встановлений. 

Дотягувачі для дверей

Застосовуються на виробництві та в офісах, для вхідних, технічних, міжкімнатних дверей. 

Ущільнювачі

Ущільнювачі відносяться до фурнітури для дверей, забезпечуючи герметичність її примикання до дверного отвору. 

Основних видів ущільнювачів два:

  • самоклейний ущільнювач у вигляді стрічки, 
  • накладний ущільнювач у вигляді профілю без армування або з армуванням за допомогою металевого сердечника. 


Ущільнювачі дверні 

Застосовуються на будь-яких металевих корпусах з метою захисту від пилу, шуму, вібрацій тощо. Сфери використання - енергетика, транспорт, виробництво тощо. 

Фактори, що впливають на вибір дверної фурнітури

До основних критеріїв під час вибору фурнітури для дверей належать: якість матеріалу, стиль і дизайн, ступінь безпеки. 

Якість матеріалів

Щоб правильно вибрати дверну фурнітуру, слід звернути увагу на її якість. Під якістю мається на увазі сукупність технічних характеристик відповідно до стандартів, прийнятих у кожній галузі. Маються на увазі показники міцності, твердості, стійкості до розтріскування, крихкості, тепло- і зносостійкості, шумоізоляції, ступеня захисту від пилу і вологи, стійкості до агресивних впливів тощо. 

Для застосування в промисловості граничні значення таких характеристик набагато вищі, ніж для побутового використання. Оскільки у виробничих умовах усі вироби піддаються підвищеним навантаженням. Тому під час вибору виробів важливо запросити у постачальника Лист технічних даних (Technical Data Sheet, скорочено TDS) на ту чи іншу продукцію. 

Стиль та дизайн

Підбір фурнітури необхідно здійснювати залежно від зовнішнього вигляду об'єкта, на якому вона монтується. Це означає, що її матеріал, текстура, форма, колір мають відповідати стилю і дизайну самих меблів та інтер'єру. Крім гармонійності з погляду естетики дизайн також передбачає правильну ергономіку, тобто зручність використання виробів.  

Ступінь безпеки

Ступінь безпеки промислової фурнітури пов'язана насамперед із використанням матеріалів для її виробництва.

Ці матеріали мають відповідати вимогам щодо вмісту шкідливих речовин. Це стосується пластмас, гуми, металу, з якого виконана фурнітура, а також покриттів для них. 

Хоча продукція з цих матеріалів не підлягає обов'язковій сертифікації, проте бажано, щоб імпортовані вироби відповідали Директиві ЄС під назвою RoHS. Вона обмежує застосування в електронному та електричному обладнанні шести особливо шкідливих речовин. До них належать свинець, кадмій, ртуть і хром, 4 типи фталатів і деякі інші.      Чинний європейський стандарт відповідно до цієї директиви - EN 50581:2012.

В Україні цьому стандарту відповідає ДСТУ EN 50581:2014.    

Зазначені важливі вимоги не тільки сприяють створенню безпечного середовища на виробництві, а й сприяють охороні довкілля під час утилізації продукції, що вийшла з обігу. 

Практичні поради щодо вибору дверної фурнітури в промисловості

Часто виникає питання: як вибрати дверну фурнітуру? Щоб зробити це правильно, важливо приділити достатньо часу на вивчення вимог до дверей, з урахуванням їхньої функціональності та ваших бюджетних можливостей.

Вивчення вимог до дверей

  1. Визначте тип дверей: внутрішні або зовнішні, одностулкові або двостулкові, поворотні або розсувні, виготовлені з дерева (ДСП) або металу (товщина листа).
  2. Встановіть розміри дверей, щоб правильно підібрати відповідну фурнітуру.
  3. Визначте необхідні функції і підберіть фурнітуру, що відповідає їм:
    • замок (механізм, матеріал, спосіб монтажу, рівень секретності);
    • петлі (форма, матеріал, розмір, спосіб монтажу, колір);
    • доводчик (конструктивні особливості, колір, допустима вага дверного полотна, різноманітність функцій контролю закриття);
    • ручка (форма, матеріал, міжцентрова відстань, колір, спосіб монтажу);
    • ущільнювач (форма, матеріал, колір, спосіб монтажу);
    • циліндри (односторонній або двосторонній, розміри, кількість секретів, колір). 
  4. Візьміть до уваги особливості довкілля, у якому буде встановлено двері, наприклад, наявність вологи, пилу, високих або низьких температур. 

Облік функціональності

Визначте необхідний рівень безпеки та захисту. Розгляньте можливість використання замків, циліндрів, ригелів, які гарантують високий ступінь захисту як від злому, так і від пилу та вологи.

Враховуйте зручність використання та ергономіку. Ручки, замки та інші елементи мають бути зручними для відкривання і закривання дверей.

Розгляньте вимоги щодо енергоефективності та звукоізоляції. Фурнітура може мати спеціальні функції для мінімізації проникнення шуму або збереження тепла/холоду в приміщенні.

Бюджет і доступність

Різні види промислової фурнітури можуть мати різну вартість, тому обирайте варіанти, які відповідають вашим фінансовим можливостям.

Важливо, щоб відповідна за якістю і бюджетом продукція була доступна на ринку. Оптові покупці для потреб виробництва воліють брати товар у надійних постачальників, де представлений широкий асортимент і де він є в наявності. Також важлива швидкість і умови доставки.     

Популярні запитання щодо встановлення та обслуговування фурнітури

Як правильно виконати монтаж фурнітури для дверей?

Правильний монтаж передбачає дотримання деяких правил. По-перше, треба залучити фахівців із досвідом роботи. По-друге, необхідно дотримуватися інструкцій виробника. З цього погляду важливий порядок виконання робіт, застосовувані інструменти та металовироби. У підсумку, встановлена фурнітура повинна забезпечити легкий хід дверей, без скрипу і гальмування. 

У чому полягає регулярне обслуговування дверної фурнітури?

Регулярне обслуговування передбачає періодичний огляд з метою виявлення тріщин, іржі, перекосів та ін. ознак несправності. З поверхонь деталей видаляють пил і бруд за допомогою м'якої ганчірки або нейтрального мийного розчину. А на рухомі частини механічних замків і шарнірів наносять мастило, рекомендоване виробником. 

Слід уникати не передбачених виробником навантажень, а також ставитися до всіх розглянутих у цій статті виробів дбайливо. Це допоможе продовжити термін їхньої служби і заощадити кошти на ремонті та обслуговуванні.  


Автор: Андрій Алєксєєв